Współczesna
hodowla
Hodowla o maksymalnej wydajności
W związku z zaostrzającą się konkurencją na rynku, hodowla tuczników staje się coraz większym wyzwaniem. Dążenie do poprawy wyników oznacza konieczność optymalizacji kosztów produkcji tuczu. Z tą potrzebą wiąże się także kwestia dbania o dobrostan zwierząt, który bezpośrednio wpływa na poziom wydajność produkcji. W tej sytuacji kluczowego znaczenia nabierają innowacyjne rozwiązania w zakresie programów żywieniowych. W ten trend idealnie wpisują się produkty Cargill z linii Utmost.
Jak poprawić wyniki produkcyjne?
Efektywny
program żywieniowy
Poziom wydajności produkcji pozwala zwiększyć czterofazowy tucz. W jego ostatniej fazie wprowadzany jest drugi finiszer, co maksymalizuje wykorzystanie pasz. Wraz z profilem aminokwasowym RATIO pozwala to na zmniejszenie kosztu produkcji 1 kg tucznika.
Optymalny
dobrostan zwierząt
Stan zdrowia fizycznego i psychicznego tuczników warunkuje wyniki produkcji. Na jakość życia zwierząt wpływa odpowiednio zbilansowany program żywieniowy. Mniejsza liczba problemów zdrowotnych w bezpośredni sposób przekłada się na większą wydajność całego procesu.
Lepsza
ekonomika produkcji
Dopasowany program żywienia i dbanie o dobrostan tuczników pozwalają uzyskać mięso najwyższej jakości. Skuteczne wprowadzanie warchlaków w tucz zwiększa efektywność produkcji. Niższe koszty hodowli to większa konkurencyjność na rynku i wyższy poziom zysków hodowcy.
Innowacyjne rozwiązania
Tucz czterofazowy
Chcąc obniżyć koszt produkcji 1 kg tucznika stosujemy 4.-fazowy tucz, a w jego ostatniej fazie wprowadzamy do programu żywienia drugi finiszer. Takie podejście zapewnia maksymalne wykorzystanie paszy w całym okresie produkcyjnym, a w efekcie wpływa na obniżenie kosztów produkcji.
Profil aminokwasowy RATIO
Wieloletnie badania z zakresu żywienia trzody chlewnej wskazują, że to nie poziom białka jest najważniejszą wartością, a stosunek poszczególnych aminokwasów strawnych do energii CNE. Bilansowanie według koncepcji RATIO koncentruje się na tym, co wykorzystuje zwierzę, a to pozwala osiągnąć najniższy koszt produkcji kilograma mięsa. Poziom białka jest wypadkową tego bilansu.
Dodatki
Dobrostan i efektywność tuczu
Dobrostan ma bezpośrednie przełożenie na wydajność w produkcji, a problemy zdrowotne zwierząt oraz ich negatywne zachowania obniżają efektywność i opłacalność hodowli. Oferowane przez firmę Cargill rozwiązania w żywieniu trzody chlewnej poprawiają dobrostan zwierząt, zwiększają komfort pracy hodowcy oraz poprawiają opłacalność produkcji. Zwiększenie zużycia energii przez świnie pozwala na poprawę wykorzystania paszy oraz wzrost zysku w przeliczeniu na sztukę. Żywienie produktami z linii Utmost powoduje, że tuczniki tracą mniej energii i składników odżywczych na negatywne i agresywne zachowania, ponieważ są spokojniejsze.
Zyskujesz
Jakość mięsa
Spokojne stado to dobra jakość uzyskiwanej tuszy. Stosowanie pasz pełnoporcjowych, koncentratów i basemixów Utmost pozwala zmniejszyć częstotliwość występowania i wielkość okaleczeń skóry oraz pogorszenia lub dyskwalifikacji tusz w ubojniach.
Odpowiednie wprowadzenie warchlaków w tucz
Dodatki, w postaci kwasów organicznych oraz fitobiotyków, zastosowane w starterach poprawiają integralność i strukturę jelit. Pozwala nam to przygotować zwierzęta w pierwszej fazie tuczu na lepsze wykorzystanie pasz w kolejnych etapach żywienia.
Wykorzystanie składników zawartych w surowcach
Enzymy najwyższej jakości jak ksylanaza, glukanaza i fitaza pozwalają w pełni wykorzystać potencjał surowców zbożowych i komponetnów białkowych.