Współczesna
hodowla

Hodowla o maksymalnej wydajności

W związku z zaostrzającą się konkurencją na rynku, hodowla tuczników staje się coraz większym wyzwaniem. Dążenie do poprawy wyników oznacza konieczność optymalizacji kosztów produkcji tuczu. Z tą potrzebą wiąże się także kwestia dbania o dobrostan zwierząt, który bezpośrednio wpływa na poziom wydajność produkcji. W tej sytuacji kluczowego znaczenia nabierają innowacyjne rozwiązania w zakresie programów żywieniowych. W ten trend idealnie wpisują się produkty Cargill z linii Utmost.

Jak poprawić wyniki produkcyjne?

Efektywny
program żywieniowy

Poziom wydajności produkcji pozwala zwiększyć czterofazowy tucz. W jego ostatniej fazie wprowadzany jest drugi finiszer, co maksymalizuje wykorzystanie pasz. Wraz z profilem aminokwasowym RATIO pozwala to na zmniejszenie kosztu produkcji 1 kg tucznika.

Optymalny
dobrostan zwierząt

Stan zdrowia fizycznego i psychicznego tuczników warunkuje wyniki produkcji. Na jakość życia zwierząt wpływa odpowiednio zbilansowany program żywieniowy. Mniejsza liczba problemów zdrowotnych w bezpośredni sposób przekłada się na większą wydajność całego procesu.

Lepsza
ekonomika produkcji

Dopasowany program żywienia i dbanie o dobrostan tuczników pozwalają uzyskać mięso najwyższej jakości. Skuteczne wprowadzanie warchlaków w tucz zwiększa efektywność produkcji. Niższe koszty hodowli to większa konkurencyjność na rynku i wyższy poziom zysków hodowcy.

Innowacyjne rozwiązania

Tucz czterofazowy

Chcąc obniżyć koszt produkcji 1 kg tucznika stosujemy 4.-fazowy tucz, a w jego ostatniej fazie wprowadzamy do programu żywienia drugi finiszer. Takie podejście zapewnia maksymalne wykorzystanie paszy w całym okresie produkcyjnym, a w efekcie wpływa na obniżenie kosztów produkcji.

Profil aminokwasowy RATIO

Wieloletnie badania z zakresu żywienia trzody chlewnej wskazują, że to nie poziom białka jest najważniejszą wartością, a stosunek poszczególnych aminokwasów strawnych do energii CNE. Bilansowanie według koncepcji RATIO koncentruje się na tym, co wykorzystuje zwierzę, a to pozwala osiągnąć najniższy koszt produkcji kilograma mięsa. Poziom białka jest wypadkową tego bilansu.

Dodatki

Dobrostan i efektywność tuczu

Dobrostan ma bezpośrednie przełożenie na wydajność w produkcji, a problemy zdrowotne zwierząt oraz ich negatywne zachowania obniżają efektywność i opłacalność hodowli. Oferowane przez firmę Cargill rozwiązania w żywieniu trzody chlewnej poprawiają dobrostan zwierząt, zwiększają komfort pracy hodowcy oraz poprawiają opłacalność produkcji. Zwiększenie zużycia energii przez świnie pozwala na poprawę wykorzystania paszy oraz wzrost zysku w przeliczeniu na sztukę. Żywienie produktami z linii Utmost powoduje, że tuczniki tracą mniej energii i składników odżywczych na negatywne i agresywne zachowania, ponieważ są spokojniejsze.

Zyskujesz

Jakość mięsa

Spokojne stado to dobra jakość uzyskiwanej tuszy. Stosowanie pasz pełnoporcjowych, koncentratów i basemixów Utmost pozwala zmniejszyć częstotliwość występowania i wielkość okaleczeń skóry oraz pogorszenia lub dyskwalifikacji tusz w ubojniach.

Odpowiednie wprowadzenie warchlaków w tucz

Dodatki, w postaci kwasów organicznych oraz fitobiotyków, zastosowane w starterach poprawiają integralność i strukturę jelit. Pozwala nam to przygotować zwierzęta w pierwszej fazie tuczu na lepsze wykorzystanie pasz w kolejnych etapach żywienia.

Wykorzystanie składników zawartych w surowcach

Enzymy najwyższej jakości jak ksylanaza, glukanaza i fitaza pozwalają w pełni wykorzystać potencjał surowców zbożowych i komponetnów białkowych.

Skontaktuj się z nami!

Kontakt